Portofoliu

Vaasa, Finlanda


Proprietar: Westenergy Ay Ab

Boiler: 61,1MW

Abur: 72t/h, 400 °C, 40bar

Energie electrica: 13MW

Termoficare: 40MW

Combustibil: deseuri menajere si deseuri industriale 20t/h

Receptie: sfarsitul anului 2012

Generalitati

Doar un procent mic din deseurile produse in Finlanda sunt utilizate pentru productia de energie.

Prin constructia noi centrale energie din deseuri din Mustassari in apropierea orasului Vaasa, Finlanda, se intentioneaza reducerea depozitelor de deseuri in gropi de gunoi. Anual 150.000 tone de deseuri vor fi arse in noua centrala dupa reciclarea materialelor reutilizabile.

Centrala este detinuta de Westenergy Oy Ab, o companie non-profit, cu actionariat a 5 compani de management-ul deseurilor municipale.

Majoritatea deseurilor sunt menajere provenite de la aproximativ 400.000 de locuitori insa sunt folosite si deseuri industriale.

Aburul generat este utilizat pentru producerea energiei electrice si productie de apa calda pentru reteaua de termoficare a partenerului Westenerfy OY, Vaasan Sahko Oy. Aproximativ o treime din necesarul de energie electrica si termoficare a celor 7000 de locuinte va fi generata in timpul operarii de 8000 h pe an, producandu-se 80GWh energie electrica si 280GWh termoficare pe parcursul unui an de functionare.

Hitachi Zosen Inova AG din Elvetia a fost responsabil cu furnizorul boilerului, sistemului de tratarea al cenusii, si sistemului de automatizare livrat de Valmet.

Acest proiect a fost proiectul cu numarul 5 in cooperare Valmet – HZI

Detalii tehnologice

Centrala are in operare o linie de productie cu un boiler cu gratare racite pe apa produs de Hitachi Zosen Inova. Temperatura de ardere este aproximativ 1000 grade celsius, temperatura care asigura o ardere fara emisii. La o eficienta de 85% centrala arde 20t deseuri pe ora. Boilerul produce abur la o temperetura de 400 grade celsius si o presiune de 40 bar care este directionata catre o turbina MAN care produce 13MW energie electrica si 40MW apa calde pentru termoficare.

Sistemul de tratare al gazelor a fost livrat de LAB S.A. din Franta. Este utilizat un proces semi-uscat in care gazele de ardere sunt curatate de carbune activ si oxid de calciu iar filtrul cu fibre textile absoarbe restul particulelor.

Sistemul de ardere, generatorul de abur precum si sistemul de tratare al gazelor sunt in totalitate monitorizate de sistemul de automatizare Valmet.

Livrarea Valmet

Valmet a furnizat o camera de control multilingvistica ca si parte a sistemului de automatizare. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a alege intre trei limbi in functie de preferintele acestora (finlandeza, suedeza si engleza).

Prin apasarea unui buton din statia de operare, limba utilizata in sistem se schimba. Utilizarea propriei limbi native face ca cerintele de operare ale intregii centrale mai interactive si posibilitatea crearii situatiilor de neintelegere mai rare.

Valmet a fost responsabil cu livrarea sistemului integrat de management si informatii, cateva conexiuni cu alte sisteme, sistemul de protectie al boilerului, dezvoltarea completa a aplicatiei softwere,instalare, start-up, suport pe santier in timpul operarii de verificare, scolarizarea personalului de operare si mentenanta.

Sistemul de automatizare Valmet DNA

Sistemul de control al procesului Valmet DNA este controlat din trei statii de operare cu cate 4 monitoare fiecare, doua statii de operare cu doua monitoare, o statie de inginerie, un server de management al informatiei cu o baza de date pe termen lung si o interfata de operare cu access la distanta pentru displayul serverului. De asemenea parte a camerei de comanda este si un monitor cu doua display-uri de 57 inci.

Sunt utilizate 4 statii de process redundante pentru procesarea functiilor de masurare si control ale centralei care include aproximativ 2500 semnale hardwire, 1400 semnale care sunt conectate prin Profibus DP.

Semnalele de intrare iesire de pe teren sunt colectate in 34 de cofrete.

Control Point ca parte din proiect

SC Control Point SRL este companie romaneasca, care furnizeaza solutii electrice la cheie pentru mai multe tipuri de industrii, atat pe piata romaneasca, cat si pe piata international.

Ca si partener unic al Valmet in Romania, inglobam in proiectele noastre solutiile si know-how-ul Valmet pe diferite industrii.

Scopul principal Control Point in cadrul acestui proiect a fost urmatorul:

1. Design hardware

  • Cabinetele intrari/iesire de pe teren
  • Cabinetele de sistem
  • Liste de materiale
  • Liste de marcaje
2. Proiectare in detaliu a semnalelor de pe teren

  • Popularea bazei de date Access utilizata pentru colectarea informatiilor semnalelor
  • Alocare de adrese de semnale
  • Realizarea listelor de conexiuni marshaling
  • Furnizarea listei de cabluri pentru semnalele de pe teren
  • Intocmirea diagramelor de cablu
3. Suport pe santier pentru testare si punere in functiune instalatie.

Contacteaza-ne!

Cu noi, ai siguranta instalatiei tale!